De bekering van de slang Apalala

Bekeringen door de Boeddha

Naga Apalala bekeert door Boeddha tot het Boeddhisme Apalala was de water-draak (naga) van de Swat rivier in India. Hij bewaakte samen met zijn vrouw de oorsprong van de Subhavastu rivier. In ruil voor offeringen beschermden ze dorpen tegen slechte draken. In vorm waren ze bijna menselijk: twee benen, geen vleugels en wel een slangenvorm. 

Ze werden door de dorpelingen gebruikt als enge verhalen voor het slapen gaan: om hun geloof te versterken. Desondanks werden ze vergeten. Toen keerden keerden Apalala en zijn vrouw zich tegen de mensen en veroorzaakten ramp na waterramp.  

De Boeddha bekeerde hem en zijn vrouw, en maakte hen weer vreedzaam. Apalala probeerde daarop andere draken de leer van het Boeddhisme te leren, maar ze luisterden niet. Ze waren nog steeds bang voor hem. Apalala werd wel een Boeddhistisch leraar voor mensen die wel naar hem wilden luisteren.

Voetnoten

*) De afbeelding is een voorbeeld van Gandhara Boeddhistische kunst, waarin duidelijk Griekse invloed te zien is in het realisme van de gezichten en de manier waarop het monnikskleed gedrapeerd is. 

Bovenstaande afbeelding komt uit het archief van de Leidse Universiteit, instituut Kern. [Kern Institute, Leiden University] Hieronder de tekst in de digitale database van de Universiteit over de afbeeldingen. De foto zoals hier afgebeeld zijn iets voor dit doel aangepast. 

DigiBeeld nr.: 14704; Beschrijving: Naga converted to buddhism, Bringan.;  Stone: Schist;  India-Pakistan, Kusana Period, Gandhara Style, 1st-4th century AD ;  Peshawar, Pakistan: Peshawar Museum; Museum nr. 336. Lower scene: Conversion of Naga Apalala and his wife. Provenance: Bringan, near Rustam. ASI, Annual Report 1906-1907: pl. 55b.

$) Dit is een Nederlandse uitwerking van the conversion of naga Apalala by Buddha, ooit gevonden op: http://www.theserenedragon.net/Tales/india-apalala.html