Zen Stones-Green

Boeddhistische Meditatie uitgelegd

Soorten meditatie

Katinka Hesselink, mindfulness trainer te Leiden

Wie aan Boeddhistische Meditatie denkt, denkt vaak aan stil zitten en je gedachten stil maken. Dit is echter niet meer dan een inleiding. Er zijn in de diverse Boeddhistische tradities een veelheid van meditatie vormen ontwikkeld en bewaard gebleven.

Mindfulness meditatie is in het Boeddhisme doorgaans een meditatie bedoeld om te leren mediteren. Een meditatie vorm voor beginners dus. Hier is niets mis mee: de meeste van ons zijn beginners. Met mindfulness van emoties, gedachten en lichaam leg je een basis waarop andere vormen van meditatie gebouwd kunnen worden. 

In de mij bekende vormen van Boeddhisme komt daarna 'analytische meditatie', ook wel Vipassana genoemd - en nee, dat komt niet alleen voor in de stroming 'Vipassana Meditatie'. In analytische meditatie worden thema's als de eindigheid van het leven, dankbaarheid, liefde en bodhicitta (de verlichtingsgeest) onderwerp van overdenking. De bedoeling is dat je daarbij je persoonlijk leven onder de loep neemt.

Het mediteren op een koan dat we kennen uit Zen Boeddhisme is ook een vorm van analytische meditatie. 

In Boeddhistische tantra staat visualisatie als meditatievorm centraal. Een voorbereiding hierop is een visualisatie op de Boeddha die ook wel 'Nektarregen' wordt genoemd in het Maitreya Instituut waar ik mediteer en studeer.

10 korte Oefeningen in Aandacht en Mindfulness

Het verschil tussen Boeddhisme, MBSR, Meditatie en Mindfulness

Thich Nhat Hanh: Vijf Mindfulness Oefeningen (niet doden, vrijgevigheid, sexuele verantwoordelijkheid, luisteren en spreken en dieet)

De geluksknop ? meditatie werkt!

Sati = mindfulness? een Babylonische taalverwarring!

3-voudige basis van het pad: ethiek, concentratie en wijsheid

Jezelf toestemming geven je te verheugen in wat goed is?

Dankbaarheid meditatie: onze leraren bedanken

Tussen loomheid en onrust: over mediteren en zekerheid

Over Zen Meditatie