De beste meditatie boeken 

Over mindfulness en stress reductie

Mijn recensie van Jon Kabat-Zinn, Gezond Leven met Mindfulness: Handboek Meditatief Ontspannen

Mindfulness, Thich Nhat Hanh

In Mindfulness laat Thich Nhat Hanh zien hoe belangrijk het is om aandachtig te leven. Als je bewust leeft, beweegt, eet en met relaties bezig bent, zul je je vanzelf gelukkiger voelen. Met zijn oefeningen in mindfulness leert Thich Nhat Hanh je je geest te trainen om in het moment te leven. De oefeningen verbeteren je concentratie en verschaffen je inzicht, waarmee je je uiteindelijk kunt bevrijden van angst, spanning en boosheid en je het geluk beter kunt ervaren.

Adem is bewustzijn, Thich Nhat Hanh

Anapanasati Soetra. Basis tekst van Boeddha zelf over ademhaling bij meditatie. Thich Nhat Hanh vertaalt niet alleen, maar geeft ook op zijn unieke manier uitleg en praktische oefeningen.

Leven in aandacht, Thich Nhat Hanh

Dit boekje bevat een vertaling van één van de oudste boeddhistische teksten, het Anapanasati Soetra, met een uitgebreid commentaar, ook weer gelardeerd met praktische aanwijzingen voor een meer bewust leven van alledag.


Met behulp van zestien, reeds door de Boeddha omschreven ademoefeningen kunnen we het hele gebied van meditatie, concentratie en wijsheid verkennen en ons er in oefenen.

Mindfulness, Edel Maex

MINDFULNESS, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. MINDFULNESS vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. MINDFULNESS leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Werken met Mindfulness, met CD, door Edel Maex

Summier boekje - slechts 30 pagina's tekst - maar waardevol in zijn eenvoud. In weinig woorden heel erg raak. De cd is prettig ingesproken, zonder muziek. Niet veel mindfulness-cd's vind ik prettig van tempo, deze wel.

De mooiste meditaties van Krishnamurti

Nog niet eerder in het Nederlands vertaalde citaten van Jiddu Krishnamurti om tot meditatie te komen.

Uitgegeven door Happinez magazine

3 minuten meditaties, David Harp

Geen tijd om te mediteren? Dat geeft niet want mediteren kan altijd en overal. Slechts een paar minuten van meditatie ontspant al je geest, bestrijdt stress en versterkt positieve gevoelens. Waar je ook bent en wat je ook doet. Deze handige gids is het meditatieboek bij uitstek voor wie op een snelle manier kennis wil maken met de kunst van de geestelijke zelfbeheersing. En voor iedereen die denkt dat mediteren veel tijd kost.

Meditatie in alle eenvoud, G. Gunuratana

Met opmerkelijke helderheid en humor neemt Bhante Gunaratana de lezer bij de hand om hem stap voor stap in te wijden in de mythen, waarheden en heilzame effecten van meditatie en de beoefening van aandachtig-zijn. Hij maakt ons duidelijk dat we van nature al alles in huis hebben om aandachtiger, productiever en vrediger te leven. In simpele bewoordingen onthult de schrijver welke hulpmiddelen ons bij het mediteren van dienst kunnen zijn, wat de uitwerking van mediteren is en hoe we ons dagelijks leven ermee kunnen verrijken.

Meditatief wandelen, Thich Nhat Hanh en Nguyen Anh-Huong

Aan de hand van teksten van de bekende boeddhistische zen-meester Thich Nhat Hanh beschrijft zijn voornaamste leerling Nguyen Anh-Huong de oeroude praktijk van de boeddhistische loop-meditatie.

Het boek en de oefeningen op de CD leren ons stap voor stap om de ademhaling en onze gedachten af te stemmen op het ritme van het lopen: eerst in huis, daarna ook buiten.
9200000014396791

The Mindful Way Workbook, An 8-Week Program to Free Yourself from Depression and Emotional Distress, vertaald als Mindfulness oefenboek, Bevrijd jezelf in 8 weken van emotionele problemen en chronische ongelukkigheid.

Dit boek volgt trouw het achtweekse MBCT programma - verrijkt met ervaringen van deelnemers zodat je de groep zo min mogelijk mist. Zoals je van een werkboek verwacht staat het vol met uitnodigingen om voor jezelf op te schrijven hoe je oefent, wat je denkt en ervaart. Gericht op mensen met depressie.

De bijbehorende meditaties worden in de Engelse versie mee geleverd op een CD. In de Nederlandse versie kun je ze online downloaden.