Films (op DVD) over het Boeddhisme

Onderstaande films zijn stuk voor stuk klassiekers.

Leonard Cohen, The Tibetan Book of the Dead

Leonard Cohen hervertelt het Tibetaanse dodenboek: de reis van de ziel na de dood. Hierbij aandacht voor bijna-doodervaringen en de rituelen die Tibetaanse Boeddhisten uitvoeren rond het overlijden.

Little Budha, met Keanu Reeves

Ontroerende film over een Amerikaans jongetje dat door Tibetaanse monniken wordt uitgezocht als incarnatie van een Tibetaanse lama.

Fictie

Buddha's Lost Children
Buddha's Lost Children
Mark Verkerk

Weeskinderen in Thailand worden opgevangen door een stoere Boeddhistische monnik. Zowel de regio als de kinderen worden levensecht neergezet in een boeiend verhaal.

Realistisch

Seven years in Tibet, met Brad Pitt

Een prachtig waar gebeurd verhaal waarin de jonge Dalai Lama geconfronteerd wordt met twee Duitsers - nog voor hij naar India vlucht. De Tibetaanse plek in de internationale perikelen komt goed tot uitdrukking, en het verhaal blijft spannend en ontroerend tot het eind. 

Kundun, het leven van de Dalai Lama en zijn familie

Naar het gelijknamige boek over het leven van de Dalai Lama. In deze film komt de familie van de Dalai Lama ook aan bod, zodat duidelijk wordt hoe de politiek van Tibet in elkaar zat.

Realistisch

DVD's over de Dalai Lama

Over het leven en Boeddhistisch inzicht van de Dalai Lama - de hoogste geestelijke en politieke leider van het Tibetaanse volk (in ballingschap).

Beide inclusief interviews met de Dalai Lama zelf