Boeddha Citaten over karma

Spreuken van Boeddha / Gautama Buddha

Monniken, dit zijn de vier soorte karma die rechtstreeks gerealiseerd, gecontrolleerd en door mij bekend gemaakt zijn. Welke vier? Er is donker karma met donkere gevolgen. Er is licht karma met lichte resultaten. Er is karma dat zowel donker als licht is, daarbij is het resultaat ook donker en licht. Er is karma dat noch donker is, noch licht dat noch donker noch licht resultaat geeft, dit leidt tot het einde van karma.

Anguttara Nikaya, AN 4.235, PTS: A ii 235, Ariyamagga Sutta: The Noble Path,translated from the Pali by Thanissaro Bhikkhu (NL vertaling door Katinka Hesselink)

Monniken er zijn drie oorzaken die (karmische) handelingen veroorzaken. Welke drie? Hebzucht is een oorzaak voor (karmische) handelingen. Afkeer is een oorzaak voor (karmische) handelingen. Onwetendheid is een oorzaak voor (karmische) handelingen.

Anguttara Nikaya, AN 3.33, PTS: A i 134, Thai III.34; BJT III.34, Nidana Sutta (NL vertaling door Katinka Hesselink)

Leerling, wezens zijn bezitters van karmas, erfgenamen van karmas, ze hebben karmas als afstammelingen, karmas als familie en karmas als thuis. Onderscheid tussen wezens tussen beter en minderwaardig is gebaseerd op karmas.

Majjhima Nikaya 135: The Shorter Exposition of Kamma (NL vertaling door Katinka Hesselink)

Dus, Ananda, er is karma dat geen (goed resultaat) kan hebben en in staat lijkt tot (goed resultaat); er is karma dat niet in staat is tot goed resultaat en in staat lijkt tot goed resultaat; er is karma dat goed resultaat kan geven en waarbij dat duidelijk is; er is karma dat in staat is tot goed resultaat, maar dat lijkt niet zo. 

Vrije vertaling door Katinka Hesselink van:Majjhima Nikaya 136: The Great Exposition of Kamma (Mahakammavibhanga Sutta)

Monniken, een dwaas is herkenbaar aan zijn/haar handelingen. Een wijs mens is herkenbaar aan zijn/haar handelingen. Onderscheidingsvermogen schijnt door de activiteiten in het leven heen.

Anguttara Nikaya, AN 3.2, PTS: A i 102, Lakkhana Sutta: Characterized (by Action) (NL vertaling door Katinka Hesselink)

Noot

Aangezien in het Mahayana Boeddhisme van alles aan Boeddha wordt toegeschreven dat vermoedelijk niet niet op de historische Boeddha terug gaat heb ik hier alleen citaten uit de Pali Canon Tipitika gebruikt.